Првиот говорник на TEDx од Балканот промовиран пред глобална публика од 35 милиони луѓе е од Македонија

Во ноември 2021 година, швајцарско-македонскиот претприемач и основач на „Social Friday”, Фикрет Зендели, зборуваше на TEDxZurich. Тоа беше првпат светската публика да слушне гостиварски дијалект на таа сцена.